Grill węglowy czy gazowy?

Grill węglowy czy gazowy

Grill węglowy czy gazowy – jaki wybrać? Poznaj największe zalety i wady obu z nich.

Sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami. Wiosną i latem, kiedy pogoda dopisuje, często spotykamy się z rodziną i znajomymi na świeżym powietrzu przy pysznym jedzeniu z grilla.

Przyrządzamy na nim dania mięsne, rybne, a także coraz częściej warzywa i owoce.

Grillowanie uznaje się za znacznie zdrowsze niż smażenie na patelni lub w głębokim tłuszczu.

Nie zawsze jednak potrawy z grilla są zdrowe. Jeśli nieodpowiednio użytkujemy urządzenie, możemy sobie zaszkodzić.

Niestety podczas grillowania mogą powstawać różne szkodliwe dla zdrowia substancje.

Wybór dobrego grilla i przestrzeganie kilku prostych zasad przyrządzania na nim potraw pozwoli nam uniknąć powstawania toksycznych związków chemicznych w przygotowywanych daniach.

W sprzedaży dostępne są różne rodzaje urządzeń do grillowania- węglowe, gazowe, elektryczne.

Największą popularnością wśród Polaków nadal cieszą się te węglowe, jednak coraz więcej z nas decyduje się również na zakup zdrowszego grilla gazowego.

Sprawdź, jakie są zasadnicze różnice pomiędzy grillem gazowym a węglowym i jaki grill wybrać.

Grill węglowy

Niestety używanie grilla węglowego niesie ze sobą wiele zagrożeń dla naszego zdrowia.
Wynikają one z:

1. Obecność dymu

Podczas procesu spalania brykietu lub węgla drzewnego powstają toksyczne substancje, które unoszą się w powietrze w postaci dymu. Jego szkodliwe działanie jest podwójne.

Po pierwsze wdychamy go, a więc toksyny dostają się bezpośrednio do naszych płuc.

Po drugie dym wnika do grillowanej żywności i powoduje osadzanie się w niej szkodliwych substancji, trafiają one więc do naszego organizmu również drogą pokarmową po spożyciu dań z grilla.

2. Skład chemiczny podpałek

Do najpopularniejszych rodzajów podpałek do grilla należą:

  • płynne podpałki parafinowe i żelowe,
  • podpałki w postaci stałej (w formie tabletek) – parafinowe lub kerozynowe,
  • podpałki w postaci kostek z płyty wiórowej.

Niestety żadne z nich nie są bezpieczne dla naszego zdrowia. Po poddaniu ich działaniu wysokiej temperatury powstają związki chemiczne o działaniu kancerogennym.

Najbezpieczniejszą podpałka do grilla jest po prostu zwykłe drewno. Najlepiej surowe.

Nie ma znaczenia, czy będzie to drewno żywiczne, czy nie. Musi być jedynie dobrze wysuszone, aby łatwo się zapalało.

3. Obecność płomienia

Płomień powstających w grillu węglowym powoduje przypalanie się potraw, w wyniku czego powstają w nich substancje szkodliwe dla naszego zdrowia.

Szczególnie niebezpieczne jest grillowanie mięsa bezpośrednio na ruszcie grilla, ponieważ skraplający się z niego tłuszcz podsyca płomień i powoduje szybsze palenie się dania.

Zatrważające jest również to, że w palącym się tłuszczu powstają dioksyny- substancje o potwierdzonym naukowo silnym działaniu rakotwórczym.

Czy więc zdrowe korzystanie z grilla węglowego jest w ogóle możliwe? Istnieją sposoby na znaczną poprawę jakości i bezpieczeństwa przygotowywanych na grillu węglowym.

Pierwszym sposobem jest przyrządzanie dań nie bezpośrednio na metalowych szczebelkach rusztu, ale na specjalnych aluminiowych tackach.

Warto na nich kłaść szczególnie mięso, kiełbasę oraz ryby. Pamiętajmy również o tym, aby ruszt grilla po każdym jego użyciu dokładnie umyć.

Po drugie, niezależnie od tego, czy używamy tacek do grillowania, czy nie, nigdy nie powinniśmy grillować potraw na płomieniu.

Zawsze grillujmy na tak zwanym martwym ogniu, czyli układajmy mięso, ryby i inne smakołyki na ruszcie, dopiero gdy płomień całkowicie wygaśnie.

Upieką się one doskonale na żarze i będą dzięki temu znacznie zdrowsze.

Grill gazowy

Zdaniem lekarzy i dietetyków grillowanie na urządzeniu gazowym to dużo bezpieczniejsze i zdrowsze rozwiązanie.

Jedzenie nie ma bowiem bezpośredniego kontaktu z ogniem ani dymem, więc nie przenikają do niego szkodliwe substancje.

Zaletą grilla gazowego jest również to, że można na nim przygotować dania o wiele szybciej.

Nie trzeba przygotowywać węgla i rozpalać ognia, a następnie czekać aż się wypali. Takiego grilla używa się o wiele łatwiej i wygodniej.

Choć przygotowane na grillu gazowym mięsa, ryby czy warzywa są pyszne i lepsze dla naszego organizmu, to jednak nadal ma on mniej zwolenników niż urządzenia węglowe.

Dzieje się tak głównie dlatego, że wiele osób lubi charakterystyczny aromat dymu, który mają potrawy przyrządzone na ogniu.

Warto przyjrzeć się bliżej temu, w jaki sposób przygotowujemy dania na grillu i zastanowić się, czy oby na pewno robimy to tak, aby były nie tylko smaczne, ale i zdrowe.

Jeśli chcemy korzystać z grilla węglowego, unikajmy częstego spożywania tłustych przypalonych potraw i zawsze po użyciu urządzenia dokładnie umyjmy ruszt.

Tak, aby nie pozostały na nim resztki jedzenia, które będą się przypalać, gdy następnym razem rozpalimy grill.