Jaki kamień do pizzy?

Jaki kamień do pizzy

Każdy miłośnik pizzy wie, jak ważny jest kamień do pizzy – jest niezastąpiony!

Jednak podczas rozmowy na ten temat pojawiają się pewne wątpliwości, takie jak: Jak używać kamienia do pieczenia pizzy? A odpowiedź na to pytanie ma wpływ na końcowy efekt Twoich przygotowań.

Jaki rodzaj kamienia jest używany do pieczenia pizzy?

Wiedza o tym, jaki rodzaj kamienia jest używany do pieczenia pizzy jest niezbędna. Ponieważ każdy wariant oferuje pewne cechy, które są interesujące dla różnych zastosowań.

Aby rozwiać te wątpliwości, poniżej przedstawiamy Wam najlepsze opcje kamieni do pieczenia.

1. Jeśli szukasz tradycyjnych rezultatów, najlepiej jest użyć kamieni wykonanych z gliny.

Mają one właściwości równomiernego pochłaniania wilgoci z ciasta na pizzę, dzięki czemu uzyskuje się chrupiący rezultat.

2. Dobrą alternatywą dla powyższych są ceramiczne kamienie do pieczenia. Oferują one dość podobne wyniki pod względem jakości, ale są również znacznie łatwiejsze do czyszczenia!

Kolejną zaletą tego typu kamienia jest równomierne rozprowadzanie ciepła, co ułatwia równomierne pieczenie całego ciasta.

3. Jeśli jednak zależy Ci na wszechstronności, kamienie kordierytowe są dla Ciebie. Są one w stanie wytrzymać wysokie temperatury bez deformacji ich integralności.

Ten rodzaj kamienia, oprócz tego, że służy do pieczenia pizzy, jest również wykorzystywany do pieczenia na grillu – kiedy chcesz odpocząć od pizzy!

Dlaczego potrzebuję kamienia do pieczenia pizzy?

Przy tak wielu alternatywach dostępnych obecnie na rynku możesz zadać sobie pytanie: Dlaczego kamień do pizzy? Odpowiedź jest dość prosta: Tradycja.

Chociaż, jeśli przejdziemy do kwestii technicznych, powinniśmy zaznaczyć, że charakterystyczny smak uzyskuje się właśnie dzięki tym kamieniom – pizze życia!

Wynika to z możliwości pieczenia na wysokim ogniu, co pozwala na lepsze rozprowadzenie ciepła.

Kolejną zaletą tych kamieni jest pochłanianie wilgoci. To jest sekret uzyskania chrupiącej, ale miękkiej pizzy.

Dodatkowo nie przywierają do nich smaki z mieszanek gotowanych w poprzednich dniach.

Kamień do pizzy – jak używać?

Jeśli kamień do pizzy jest nowy, pierwszym krokiem jest wyczyszczenie go, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia fabryczne lub związane z obróbką.

Następnie należy ją podgrzać przed pierwszym przygotowaniem pizzy. W tym celu zalecamy temperaturę pomiędzy od 140 do 240 stopni Celcjusza.

Będzie to zależało od wielkości Twojego kamienia. Celem ogrzewania kamienia jest zapobieganie pękaniu na skutek ciągłych zmian temperatury.

W przypadku, gdy chcesz uzyskać szybkie rezultaty, możesz umieścić go bezpośrednio nad ogniem, tak aby ciepło rozprzestrzeniało się po nim.

Po zakończeniu możesz odłożyć go z powrotem na swoje pierwotne miejsce.

Kiedy zamierzasz przygotować pizzę, zaleca się rozsypanie warstwy mąki bezpośrednio na kamieniu. Jego zadaniem jest zapobieganie przyklejaniu się kamienia.

Na koniec, gdy skończysz używać kamienia do pizzy, powinieneś pozwolić mu całkowicie ostygnąć, zanim zaczniesz go przechowywać lub używać ponownie.

Jak czyścić kamień do pizzy?

Kuchnia zawsze musi być nieskazitelnie czysta, a narzędzia nie są tu wyjątkiem.

Czyszczenie kamieni do pizzy jest bardzo proste, choć trzeba być ostrożnym, aby zachować integralność kamienia na przyszłe okazje.

Należy poczekać, aż kamień ostygnie. Zaleca się również użycie wilgotnej ściereczki, aby usunąć pozostałości ciasta z kamienia do pizzy.

Nie musisz używać specjalnych płynów — wystarczy woda!

Następnie usuń pozostałości, pocierając kamień miękką gąbką.

Po opłukaniu kamienia zauważysz różnicę. I wreszcie, pozwól kamieniowi wyschnąć przez cały dzień, zanim użyjesz go ponownie.

Co zrobić, jeśli mój kamień do pizzy odbarwia się?

Kiedy kamień był używany przez pewien okres czasu, możliwe jest, że może stracić niektóre ze swoich oryginalnych cech. Wśród nich kolor.

Wynika to z tworzenia się powłoki nieprzywierającej, która oczywiście wpływa na funkcjonalność kamienia do pieczenia.

Taka okoliczność jest naturalna dla kamieni, które mają określoną trwałość. Dlatego najlepiej jest pomyśleć o zakupie nowego.