Jaka frytkownica bezolejowa?
Jaka frytkownica bezolejowa
Frytkownice bezolejowe wzbudzają coraz większe zainteresowanie i są już trendem w wyposażeniu kuchni.
Wiele osób odkryło już zdrowy, szybki i prosty sposób gotowania, który pozwala cieszyć się teksturą smażenia przy znacznie mniejszej ilości kalorii.
Dobrym frytkom nie można się oprzeć. Dla smakoszy, to nie ulega wątpliwości i być może jest to wystarczające uzasadnienie dla rosnącej popularności frytkownic bezolejowych.
Ponieważ możliwość przyrządzania ich w zdrowy sposób, z minimalną ilością tłuszczu, jest dla wielu spełnieniem marzeń.
Dzięki tym frytkownicom możemy osiągnąć podobne rezultaty do tradycyjnego smażenia, ale zużywając do 80% mniej oleju.
Są łatwiejsze w użyciu, więc oszczędzają nasz czas, a co najlepsze, ich zastosowanie nie ogranicza się do ziemniaków.
Frytkownice bezolejowe lub frytkownice powietrzne to bardzo wszechstronne urządzenia.
Dzięki nim możemy przygotować wiele potraw, są prawdziwymi sprzymierzeńcami w kuchni z opcjami dla wszystkich gustów.
Frytkownica bezolejowa – jak działa?
Nazywa się je frytkownicami bezolejowymi, aby wyraźnie zaznaczyć, że są alternatywą dla frytkownic konwencjonalnych, ale technicznie rzecz biorąc, nie smażą one żywności.
Olej zastępowany jest bardzo gorącym powietrzem, które dzięki elektrycznemu źródłu ciepła i działaniu wentylatora gotuje potrawę, krążąc wokół niej z dużą prędkością.
Ale czy naprawdę nie potrzebują oleju? Trochę potrzebują – zwykle równowartość jednej lub dwóch łyżek stołowych (w zależności od potrawy).
Taka ilość jest zalecana do uzyskania chrupiącej tekstury i złotego koloru, tak apetycznego podczas smażenia i pieczenia.
Oprócz zmniejszenia zużycia oleju, urządzenie to pozwala uniknąć uciążliwych czynności związanych z częstym opróżnianiem i napełnianiem frytkownicy.
Kolejną zaletą jest to, że zdecydowanie szybciej się czyści.
Jego użycie jest tak proste, jak włączenie go, wprowadzenie potrawy, włączenie programu (lub ustawienie czasu i temperatury) i pozostawienie go do samodzielnego smażenia aż do zakończenia i zatrzymania.
Jaka frytkownica bezolejowa – na co zwrócić uwagę przy wyborze?
Istnieje kilka kluczowych punktów, które pomogą nam znaleźć frytkownicę powietrzną, która najlepiej odpowiada naszym potrzebom.
1. Wielkość
Na przykład 5 litrów pojemności jest idealne, jeśli masz dzieci, ale zbyt duże dla pary lub osoby samotnej, której wystarczą 2 litry.
2. Moc
Im wyższa moc, tym szybciej potrawa będzie się gotować. Taka zależność występuje niemal w każdym urządzeniu.
3. Efektywność energetyczna
Przede wszystkim, jeśli chcemy mieć spokój, jeśli chodzi o nasze rachunki za prąd.
4. Materiały
Lepiej, jeśli są one nieprzywierające, bezpieczne i odporne, aby się nie psuły.
Dlatego warto tu zwrócić uwagę na markowe, sprawdzone urządzenia z dobrymi opiniami użytkowników.
5. Konstrukcja i łatwość obsługi
Eleganckie urządzenie, które możemy wkomponować w wystrój kuchni jest zawsze doceniane, podobnie jak części nadające się do mycia w zmywarce i różne akcesoria.
6. Liczba programów
Ich posiadanie znacznie ułatwi nam życie, zwłaszcza jeśli uczymy się dopiero gotować. Im więcej opcji, tym i wachlarz naszych potraw będzie szerszy.
Frytkownice bezolejowe = oszczędność energii
Gdybyśmy chcieli uzyskać efekt podobny do tego, jaki dają frytkownice bezolejowe, choć z bardziej nieregularnym rezultatem, musielibyśmy użyć piekarnika, najlepiej z wentylatorem.
Piekarniki działają na zasadzie elementu grzejnego, który emituje promieniowanie cieplne.
Dlatego też wymagają znacznie większego zużycia energii elektrycznej niż frytkownice, w których ciepło jest przekazywane przez konwekcję.
Z drugiej strony, frytkownice nie muszą być wstępnie rozgrzane i gotują znacznie szybciej niż konwencjonalny piekarnik, co pozwala zaoszczędzić energię.